Over mij

Wie ben ik? Ik ben Ben Poutsma, geboren in Norg in 1967 en woonachtig in de stad Groningen. Ik zit al meer dan 30 jaar in het vak, heb enkele jaren mijn eigen tuincentrum gehad en heb nu ruim 12 jaar mijn hoveniersbedrijf ‘Ben in uw tuin’.

Interview ‘Wie is Ben Poutsma?’

Iemand die liever werkt dan een interview geeft. Klaar?

Nee dus, vertel eens iets over jezelf. Hoe is het begonnen?

Het was mij vroeger al snel duidelijk dat ik groene vingers had. Nou ja, eerlijk gezegd vaker bruin. Waar iemand anders misschien wel even nadenkt voordat hij zijn vingers in de grond steekt, deed ik niets liever. Ik merk dat ik dit nog steeds doe. Tot grote schrik van mijn vriendin blijk ik soms in een restaurant zomaar met mijn vingers in de bloempotten te zitten.

Wat vind je leuk aan je werk?

Ik hou er van om op kleine schaal met mijn werk bezig te zijn. Het contact met de klant, het gezamenlijk komen tot een werkbaar plan, maar uiteindelijk toch het meest het ‘echte werk’. Wanneer ik weet wat er verwacht wordt begint het meteen te jeuken. Ik verlies geen tijd. Ik bereid me goed voor, zorg dat ik het juiste gereedschap mee heb en hoef niet na te denken waar te beginnen. Het is dankbaar werk. Tuinen kunnen zo’n warboel worden maar als je er oog voor hebt heb je de boel zo weer in toom. De valkuil van mijn klanten is vaak dat ze te voorzichtig zijn met opruimen, verwijderen van groen en snoeien. Als ik snoei, doe ik het goed. Voor sommige klanten is dat even schrikken maar het resultaat is overduidelijk. Veel mensen komen niet toe aan hun tuin of hebben simpelweg geen groene vingers. Ze zijn dan vreselijk blij met mijn werk. Soms werk ik in een tuin terwijl de klant er niet is. Ik neem een thermoskan thee mee en ga lekker aan de slag. Vaak krijg ik dan ’s avonds alsnog een telefoontje ‘wat ziet het er geweldig uit en alles is ook al weer netjes’. Ik vind dat logisch maar elke keer weer leuk om te horen.

Je hebt ook een tuincentrum gehad, wat is leuker?

Ik ben bijna altijd al mijn eigen baas geweest. Ik zou niet anders willen. Het hoveniersbedrijf geef me ook flexibiliteit in mijn uren. Toen ik een tuincentrum had, had ik veel, maar ook vaste, uren. Ik denk dat ik nu minstens zoveel uren draai, maar toch is het anders. Het contact met de klant had ik ook, maar ik merkte dat ik het liefst met ze mee ging om de plant bij ze in de tuin te zetten. Ik ben nu ook met meer verschillende dingen bezig. Naast groen, doe ik nu ook bestrating, maak pergola’s, schuttingen, vlonders en zelf tuinmeubelen wanneer het zo uit komt.

Soms werk ik voor een advocatenkantoor en soms voor een wat vereenzaamde weduwe. In de eerste situatie voel ik me prima: lekker zakelijk en even goed doorpakken. Maar de tweede situatie is minstens zo leuk: meestal werk ik stevig door, maar blijft men gezellig tegen me aan kletsen. Vind ik wel zo gezellig hoor. Heel soms wordt mij zelfs gevraagd nog even een lampje op te hangen.

Je klinkt als een vakidioot, klopt dat?

Jazeker. Daar bestaat geen twijfel over. Waar ik ook ga, de wereld ziet er voor mij anders uit. Ik merk dat aan mijn vriendin. Als we naar hetzelfde kijken, zie ik wat anders dan zij. Voor mij is de wereld groen! Via kennissen en familie ben ik soms ook in andere delen van het land aan de slag. Zo werk ik af en toe in Amersfoort en Den Haag, waar je een heel andere grondsoort hebt. Laatst was ik in Maastricht en daar zijn de molshopen geel. Dat betekent uiteraard ook iets voor de beplanting. Ik heb zelfs tuinonderhoud gedaan op Bonaire toen mijn familie daar woonde en ik er tijdens mijn winterstop een paar weken verbleef. Geweldig om je erin te verdiepen wat in een dergelijk klimaat groeit, wat overleeft in de zeewind en op de rotsachtige grond. Ik was altijd heel goed in mijn plantenkennis. Ik ken nog steeds bijna alle Latijnse benamingen. Daarmee kun je overal terecht!

Wat zijn de trends momenteel?

Tja, je ziet toch steeds meer onderhoudsvriendelijke tuinen. Men werkt veel en is minder thuis. Wanneer men thuis is, is het niet de hobby van de meeste mensen om gelijk de tuin in te duiken. Iedereen wil een tuin om in te ontspannen. Het moet niet veel werk zijn. Ik kan me dat goed voorstellen. Verder zie je dat mensen op hun balkon ook steeds meer een klein tuintje maken. Daarvoor heb ik een handig automatisch bewateringssysteem, en dat wordt echt niet alleen voor de vakanties gebruikt! Als ik dan weer in de provincie werk en lappen gazon onderhoud of ‘wilde tuinen’ aanleg, kan ik echt van beide de lol goed inzien. Ik ben blij dat ik zoveel verschillende mensen en tuinen tegenkom. Het blijft allemaal leuk!

Toch wel leuk, zo’n interview?

Ach, als je vergeet dat het een interview is, wel. Maar goed, ik begrijp het nut er wel van. De meeste hoveniers hebben moeite met de marketingkant van het werk. Als ik eenmaal contact heb met een potentiële klant, komt het allemaal goed. Ik ben niet erg commercieel, ik sta meer voor deskundig advies. Maar als je jezelf niet goed in de markt zet, bereik je ook geen nieuwe klanten. Ik heb de luxe dat ik tot nu toe steeds mijn klanten heb gekregen door mond-tot-mond reklame. Dat zegt wel iets. Ja, daar mag ik best trots op zijn. Nou, kan ik weer aan het werk?